Iată cel mai vechi mărţişor din Bucureşti.

Iată cel mai vechi mărţişor din Bucureşti.: "

Asa arata cel mai vechi martisor din BucurestiIustin Zegrea (35 de ani) a adus ieri la târgul de primăvară de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) din Bucureşti un mărţişor datând din anul 1898. Colecţionarul spune despre el că e cel mai vechi din Capitală.

Iustin Zegrea (foto jos) e colecţionar de 15 ani. Mărţişorul din 1898, reprezentând o rândunică, îl are de acum patru ani, de când l-a luat de la un alt colecţionar. 'E un mărţişor de oraş, pentru că pe atunci mărţişoarele tradiţionale, ale oamenilor simpli, erau reprezentate de un bănuţ găurit pe mijloc, care era purtat de fete şi femei pe mână', ne-a povestit Iustin. La târgul de la ASAS, el a mai adus şi mărţişoare-bănuţi, aşa cum arătau acestea la 1905, dar şi mărţişoare instituţionalizate, ale Flotei Naţionale Române, care se vindeau în anul 1920 în scopuri caritabile.
Iustin Zegrea colectioneaza martisoare de 15 ani

Cel mai vechi mărţişor din România are 8.000 de ani


Tradiţia Mărţişorului există doar în Balcani: din Albania până în Republica Moldova şi din Maramureş până în Bulgaria, mai precis pe teritoriile stăpânite în vechime de neamurile tracice. Săpăturile arheologice din ultimii ani de la Schela Cladovei, judeţul Mehedinţi, au scos la lumină o amuletă, din pietricele albe şi roşii, considerată prima formă de mărţişor, veche de 8.000 de ani. (Sorin Golea)

fotografii: Dumitru Angelescu

"

0 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...